Terveyskysely

Kyselyn tarkoituksena on selvittää manchesterinterriereiden yleistä sairaus- ja terveystilaa Suomessa sekä saada tietoja myös koirien luonteesta. Toivomme, että kysely paljastaa mahdollisia ongelmakohtia, jotka auttavat ohjaamaan jalostusta ja valistusta roduista tulevaisuudessa.

Suomen Kennelliitto on uudistanut rotukohtaisten jalostuksen tavoiteohjelmien laatimisen yhdistyksissä ja uudessa tavoiteohjelmassa tullaan painottamaan luonnetta entistä enemmän. Mm. tästä syystä on tärkeää saada tietoja rotumme luonteen todellisesta tilanteesta.

Terveyteen liittyvien kysymysten tarkoituksena on selvittää mahdollista kroonista tai jatkuvaa sairastelevuutta eri osa-alueilla. Suurin osa kysymyksistä on kyllä/ei-muodossa. Valitse Kyllä-vastaus, jos kyseisellä alueella on normaalista poikkeavaa ongelmaa. Useimmilla koirilla on esim. virtsatietulehduksia, pari korvatulehdusta tai ripulia elämänsä aikana. Koiralla voi olla muutaman kerran elämässään jäykkyyttä eri puolilla ruumista, joka katoaa itsestään muutaman päivän levolla, tai se ontuu jalkaa venähdyksen tai onnettomuuden takia. Nämä ovat normaalia sairastelua. Kyllä-vastaukseen vaaditaan normaalia tiheämpi ongelman esiintyvyys tai ongelman ennustettavuus. Myös synnynnäiset, havaittavat muutokset, luetaan Kyllä-vastauksen piiriin.

Luonnekysymyksissä koiran käyttäytymistä toisia koiria ja ihmisiä kohtaan arvioidaan useamman vaihtoehdon asteikolla. Mieti rauhassa, mikä vaihtoehto kuvaa koiraasi tyypillisimmillään.

Kyselyn lopussa olevassa lisätietoja-kohdassa voit välittää terveisiä tai toivomuksia Suomen Manchesterinterrierit ry:n jalostustoimikunnalle tai hallitukselle, pyytää ottamaan yhteyttä (muista tällöin omat yhteystietosi) tai kertoa koirasta muuta tärkeäksi katsomaasi (koiran nimen tms., jos haluat).

Jos koiralla on useita omistajia tai sitä koskee sijoitussopimus, sovittehan keskenänne, kuka täyttää kyselyn ko. koirasta. Täyttäjänä tulee olla mieluiten se, jonka luona koira pääsääntäisesti asuu tai joka muuten tuntee koiran kyllin hyvin. Jos sinulla taas on useampi manssi, täytä jokaisesta oma kysely.

Pyydämme ystävällisesti, että täyttäisit lomakkeen myös edesmenneistä mansseistasi. Muiden kysymysten lisäksi tiedot eliniästä ja kuolinsyystä ovat hyvin tärkeitä.

Jokaisen yksittäisen koiran tiedot käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti. Vastaamalla annat tärkeän panoksesi rotumme hyväksi. Kiitos sinulle siitä!

Jos sinulla on kysyttävää lomakkeesta, sen toiminnasta tai haluat korjata jo antamiasi tietoja, ota yhteyttä yhdistyksen jalostustoimikuntaan: smt.jalostus@gmail.com.

> SIIRRY KYSELYYN